Οφθαλμός και σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για καταρράκτη και γλαύκωμα . Προκαλεί επίσης τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Είναι η βλάβη που προκαλείται από τον σακχαρώδη διαβήτη στα μικρά αγγεία (τριχοειδή) του αμφιβληστροειδή του εσωτερικού δηλαδή φωτοευαίσθητου χιτώνα του οφθαλμού.

Εμφανίζεται συνήθως 10-15 χρόνια μετά την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη κι αφορά τόσο τους ινσουλινοεξαρτώμενους ασθενείς (τύπου 1 Σ.Δ) όσο και τους μη ινσουλινοεξαρτώμενους (τύπου 2 Σ.Δ) ασθενείς.

Ποιες είναι οι μορφές της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Υπάρχουν δυο κύριες μορφές διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Διαβητική ΑμφιβληστροειδοπάθειαΗ μη παραγωγική μορφή η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία μικροανευρυσμάτων, αιμορραγιών, εξιδρωμάτων και οιδήματος στον αμφιβληστροειδή εξαιτίας της διαρροής των συστατικών του αίματος από τα τριχοειδή στους ιστούς.

 

 

 

Η παραγωγική μορφή η οποία χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό νεόπλαστων αγγείων σαν αντίδραση στη φτωχή αιμάτωση (ισχαιμία) του αμφιβληστροειδούς. Στο τελικό στάδιο έχουμε (λόγω της ευθραυστότητας αυτών των νεόπλαστων αγγείων) αιμορραγίες στο υαλοειδές, σχηματισμό μεμβρανών και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, ουλοποίηση, νεοαγγειακό γλαύκωμα και τέλος απώλεια της όρασης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Οφθαλμός και σακχαρώδης διαβήτηςΠρόκειται για ύπουλη ασθένεια. Στο αρχικό στάδιο δεν έχει κανένα σύμπτωμα εκτός αν η βλάβη εντοπίζεται στην ωχρά κηλίδα. Συμβαίνει πολλές φορές στην πρώτη εξέταση του διαβητικού ασθενούς, ο οφθαλμίατρος να διαπιστώνει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς ο ασθενής να έχει κανένα σύμπτωμα.

Ενίοτε οι διαβητικού ασθενείς παραπονιούνται για παροδικό θάμβος οράσεως αυξομειούμενο σε ένταση, το οποίο οφείλεται στις μεταβολές του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα.

Ποια είναι η θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Το πρώτο που συστήνουμε στους διαβητικούς ασθενείς μας είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Το απορυθμισμένο σάκχαρο επιδεινώνει την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ευεργετικό ρόλο επίσης παίζει η καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόληςκαι των τριγλυκεριδίων καθώς και ο περιορισμός του καπνίσματος και του αλκοόλ.

To Laser μας βοηθά στην εξουδετέρωση των παθολογικών νεόπλαστων αγγείων. Πρέπει να τονιστεί ότι με τη Laser φωτοπηξία επιτυγχάνεται η διατήρηση της όρασης. Η βελτίωση της όρασης είναι εφικτή σε λιγότερες περιπτώσεις.

 

 

Τέλος σε προχωρημένο στάδιο όπου έχουμε ενδουαλοειδική αιμορραγία, μεμβράνες με έλξεις και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, απαιτείται ειδική χειρουργική επέμβαση (βιτρεκτομή).

 

 

Κάθε πότε είναι απαραίτητη η εξέταση του διαβητικού ασθενή από τον οφθαλμίατρο

Η σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι πολύ μεγάλη. Ο διαβητικός ασθενής επιβάλλεται να επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο δύο φορές το χρόνο ακόμη και αν δεν έχει συμπτώματα. Αν υπάρχουν αλλοιώσεις στο βυθό ο οφθαλμίατρος είναι εκείνος που θα ορίσει μετά από πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνει επανέλεγχος.