Κόκκινα μάτια. Είναι σοφή η ενστάλλαξη αντιβιοτικών κολλυρίων;
Το πρόβλημα των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά έχει προβληματίσει την ιατρική κοινότητα και πιο ειδικά την οφθαλμολογία.
Κάθε επέμβαση στο μάτι μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.Αυτό σημαίνει ότι διαδικασίες πολύ συχνές στην οφθαλμολογία όπως η διόρθωση της μυωπίας με Lasik , η επέμβαση καταρράκτη , η ενδοφθάλμια έκχυση φαρμάκων που γίνεται στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς έχουν μία πολύ μικρή πιθανότητα μόλυνσης.
Πώς τα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά;
Είναι συνήθης τακτική να δίνεται κάποιο αντιβιοτικό για πολλούς τύπους μολύνσεων από το κοινό κρυολόγημα μέχρι το κόκκινο μάτι (επιπεφυκίτιδα).Πολλοί οφθαλμίατροι δίνουν αντιβιοτικά πριν την επέμβαση καταρράκτου η μετά την ενδοφθάλμια έκχυση φαρμάκων για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς. Από τα βακτήρια που εκτίθενται στα αντιβιοτικά λίγα με τυχαίο τρόπο μεταλλάσσονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβιώνουν από το μηχανισμό επίθεσης του φαρμάκου.
Μελέτη του 2014 από το Journal of Opthalmology που εξέτασε την ανθεκτικότητα των μικροβίων τα τελευταία 25 χρόνια βρήκε ότι περισσότερα απο 50% των μικροβίων που προκαλούν ενδοφθαλμίτιδα (μία πολύ σοβαρή μόλυνση του οφθαλμού) είναι ανθεκτικά στο πολύ συχνά συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό κεφαζολίνη.
Η ανθεκτικότητα του σταφυλόκοκκου στην μεθικιλλίνη υπερβαίνει το 50%.
Εχοντας αυτό κατά νου οι γιατροί δεν χορηγούν αντιβιοτικά με το πρώτο σημάδι επιπεφυκίτιδος , αφού η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί και από άλλα αίτια όπως αλλεργία, ιούς , ξηροφθαλμία , καταστάσεις που δεν βελτιώνονται με τη χορήγηση αντιβιοτικών.Αντί να χορηγούμε αντιβιοτικά πριν τις ενδοφθάλμιες ενέσεις μπορούμε να χρησιμοποιούμε ιώδιο σαν τοπικό αντισηπτικό το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό.
Ομως κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικούς παράγοντες
κινδύνου ανάλογα με την ηλικία του και την κατάσταση τησ υγείας του.Ο
οφθαλμίατρος είναι εκείνος που θα κρίνει τι είναι το καλύτερο για σας.