Χαλάζιο

Τι είναι χαλάζιο

Το χαλάζιο είναι μια φλεγμονή των αδένων του ΜΕΙΒΟΜ (αδένες που βρίσκονται στα βλέφαρα και εκκρίνουν σμήγμα).

Οταν το στόμιο των αδένων αποφράσσεται το σμηγματογόνο περιεχομενό τους προκαλεί χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση ή και οξεία φλεγμονή αν συγχρόνως έχει γίνει επιμόλυνση με κάποιο μικρόβιο.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι οίδημα στο βλέφαρο,ερυθρότητα, πόνος ιδιαίτερα στην πίεση και ενίοτε όταν το χαλάζιο είναι μεγάλο αστιγματισμό και θάμβος οράσεως.

Πολλές φορές οι ασθενείς ψηλαφούν ένα '' μπαλάκι'' στο άνω η κάτω βλέφαρο χωρίς άλλα συμπτώματα.

Συχνά συγχέεται με την κριθή ''κριθαράκι'' η οποία είναι οξεία μόλυνση του θύλακα της βλεφαρίδας και εντοπίζεται στο χείλος του βλεφάρου.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε για να αποφύγουμε την εμφάνιση χαλαζίου

Η φροντίδα της χρόνιας βλεφαρίτιδας η οποία είναι ο συχνότερος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση χαλαζίου είναι πρωταρχικής σημασίας.

Συχνό πλύσιμο με παιδικό σαμπουάν και μασάζ στα βλέφαρα όπως θα σας υποδείξει ο οφθαλμίατρος σας μειώνει αισθητά την πιθανότητα εμφάνισης χαλαζίου.

Οι γυναίκες πρέπει επίσης να φροντίζουν πάντα τον καλό καθαρισμό των βλεφάρων απο το μακιγιάζ πριν τον ύπνο.

Οταν υπάρχει η υποψία χαλαζίου η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο και η όσο το δυνατόν πρωιμότερη έναρξη θεραπείας βοηθάει στην εξάλειψή του.

Πως θεραπεύεται το χαλάζιο

Οταν το χαλάζιο είναι μικρό είναι δυνατόν να αυτοιαθεί χωρίς θεραπεία, διαφορετικά η συντηρητική αγωγή με καθαρισμό των βλεφάρων, θερμά επιθέματα και αντιφλεγμονώδες κολλύριο και αλοιφή έχει αποτέλεσμα.


Πριν

Μετά

Αν το χαλάζιο μετά από την θεραπεία την διάρκεια της οποίας θα ορίσει ο οφθαλμίατρος δεν υποχωρήσει απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Η τοπική ένεση κορτιζόνης εντός του χαλαζίου μπορεί να είναι χρήσιμη για τα μικρά χαλάζια είναι δυνατόν όμως να προκαλέσει αποχρωματισμό του υπερκείμενου δέρματος.