ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ

Είναι ο τραυματισμός του ματιού σας κάτι επείγον;
Πώς πρέπει να χειριστείτε τους συνηθισμένους τραυματισμούς του ματιού;

Περίπου 2,4 εκατομμύρια τραυματισμοί ματιών συμβαίνουν στις Η.Π.Α κάθε χρόνο και
σχεδόν 1 εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν χάσει κάποιο ποσοστό της ορασής τους εξαιτίας
ενός τραυματισμού.

Συνηθισμένες καταστάσεις που συνδέονται με τραυματισμό του ματιού είναι οι κάτωθι:

ΑΠΟΠΤΩΣΗ (ΕΚΔΟΡΑ) ΤΟΥ ΕΠΙΘΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ("ΓΔΑΡΜΕΝΟ" ΜΑΤΙ)

Συνηθισμένες αιτίες αμυχών στην επιφάνεια του ματιού είναι κατα λάθος χτύπημα από τα χέρια στο μάτι π.χ. όταν οι γονείς παίζουν με τα μικρά τους παιδιά ,ατυχής κίνηση και τραυματισμός με φύλλο χαρτιού η από κάποιο φυτό στη προσπάθεια περιποίησης του, επίσης τρίψιμο του ματιού όταν έχει ήδη μπεί κάποιο ξενο σώμα ,άμμος η ακόμη και σκόνη.

Η απόπτωση επιθηλίου προκαλεί μεγάλη ευαισθησία στο φώς, έντονη αίσθηση ξένου σώματος (παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξένο σώμα) δακρύρροια, ερυθρότητα και πόνο. Το μάτι δύσκολα ανοίγει.

Δυνητικά υπάρχει πάντα η δυνατότητα μόλυνσης.

Μην τρίβετε το μάτι σας και μην το πιέζετε. Κρατείστε τα μάτια χαλαρά κλειστά και επισκεφτείτε το συντομότερο οφθαλμίατρο. Μέχρι να σας εξετάσει η ενστάλλαξη ενόςαντιβιοτικού κολλυρίου και τεχνητών δακρύων θα βοηθήσει.

ΔΙΑΤΙΤΡΑΙΝΟΝΤΑ Η ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

Εάν ένα ξένο σώμα εισχωρήσει στο μάτι επισκεφτείτε επειγόντως τον οφθαλμίατρο.
Υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά αν προσπαθήσετε να βγάλετε
το ξένο σώμα η τρίψετε το μάτι σας.

Υπάρχει περίπτωση το μικρό ξένο σώμα (πολύ συχνά μεταλλικό-γρέζι) να έχει σφηνωθεί στον κερατοειδή χωρίς να έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό του ματιού.

Ζητήστε το γρηγορότερο τη βοήθεια του οφθαλμιάτρου ο οποίος θα αφαιρέσει το ξένο σώμα γιατί όσο περισσότερο χρονικό διάστημα μείνει αυξάνει η πιθανότητα να δημιουργήσει δαχτύλιο σκουριάς και ουλή ( δυνατόν να μειώσουν την όραση αν το γρέζι έχει σφηνωθεί στο κέντρο του κερατοειδούς).

Αν το ξένο σώμα έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό του ματιού απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

ΧΗΜΙΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ

Απροσδόκητο πιτσίλισμα η ψέκασμα του ματιού από οτιδήποτε άλλο εκτός από καθαρό νερό μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Ο βασικός διαχωρισμός των ουσιών που δυνατόν να εισχωρήσουν στο μάτι είναι:

  1. Τα οξέα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν έντονη ερυθρότητα και έγκαυμα αλλά μπορούν να απομακρυνθούν εύκολα.
  2. Τα αλκάλια (βάσεις) τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρή βλάβη παρά το γεγονός οτι δεν προκαλούν άμεση ερυθρότητα και πόνο όπως τα οξέα.

Τέτοια παραδείγματα είναι τα καθαριστικά φούρνων και τουαλέτας η ακόμη και η σκόνη της κιμωλίας.

Τα χημικά εγκαύματα είναι δυνατόν να προκληθούν είτε από υγρό η πιτσίλισμα που μπαίνει στο μάτι είτε μεταφέροντας μία ουσία από τα χέρια μας στα μάτια μας όταν τα τρίψουμε η ακόμη από κάποιο spray που ψεκάσαμε κοντά στα μάτια μας όπως για παράδειγμα λάκ.

Το πρώτο που μπορείτε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε το μάτι σας (κρατήστε το ανοιχτό τραβώντας τα βλέφαρα) κάτω από τρεχούμενο νερό , το "τηλέφωνο" του ντούς είναι μία πολύ καλή λύση. Στην περίπτωση που το υγρό είναι βάση η πλύση πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 20 λεπτά ενώ στις άλλες περιπτώσεις 10-15 λεπτά είναι  αρκετά.

Αν φοράτε φακό επαφής μην επιχειρήσετε να τον βγάλετε.Επισκεφτείτε το συντομότερο τον οφθαλμίατρο εξηγώντας του τι ακριβώς έπεσε στο μάτι σας. Μέχρι να σας δεί τοποθετήστε μία υγρή κομπρέσσα στο μάτι σας χωρίς να το τρίβετε.

ΟΙΔΗΜΑ ΚΑΙ ΕΚΧΥΜΩΣΗ ΒΛΕΦΑΡΩΝ

Οίδημα και αιμάτωμα στα βλέφαρα "μαυρισμένο μάτι" μπορεί να προκληθεί από χτύπημα (μπουνιά , μπάλλα).

Τοποθετήστε παγωμένη κομπρέσσα. Συνήθως η βλάβη δεν είναι παρά ένα μαυρισμένο μάτι που θα επανέλθει πλήρως αλλά μία οφθαλμολογική εξέταση είναι απαραίτητη για να αποκλείσουμε μία εσωτερική βλάβη όπως οίδημα του αμφιβληστροειδούς, ρωγμή αμφιβληστροειδούς ,παρεκτόπιση του φακού και πολλά άλλα τα οποία ευτυχώς δεν τα συναντάμε συχνά.

ΥΠΟΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ (ΥΠΟΣΦΑΓΜΑ)

Αυτή η βλάβη φαίνεται χειρότερη απ΄ ότι είναι. Συμβαίνει όταν έχουμε έξοδο αίματος από αγγεία που βρίσκονται ανάμεσα στο άσπρο του ματιού (σκληρό) και το διαφανή υμένα που τον καλύπτει (επιπεφυκώς).

Είναι συχνή και μπορεί να συμβεί από μικρή κάκωση του ματιού. Δεν προκαλεί πόνο και δεν μειώνει την όραση.Το μάτι θα καθαρίσει σε διάστημα λίγων εβδομάδων και δεν απαιτείται καμία θεραπεία.

ΥΦΑΙΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΓΧΟΥ (blow out fractures)

Το ύφαιμα είναι αιμορραγία στον πρόσθιο θάλαμο του ματιού ενώ κάταγμα στα οστά του κόγχου είναι ρωγμές στα οστά του προσώπου που περικλείουν τον οφθαλμό. Και οι δύο καταστάσεις είναι σοβαρές και απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση. Προκαλούνται από σημαντικό αμβλύ τραυματισμό του ματιού όπως το χτύπημα από ρόπαλο, μπουνιά, μπάλλα του tennis η του baseball.

Αλλες λιγότερο συχνές μετατραυματικές καταστάσεις είναι: