Αισθητική χειρουργική των βλεφάρων.

Η αισθητική χειρουργική των βλεφάρων περιλαμβάνει την βλεφαροπλαστική των άνω και των κάτω βλεφάρων, την αφαίρεση των ξανθελασμάτων και την χρήση του βοτοχ για την αντιμετώπιση του ποδιού της χήνας στο πλάι των ματιών.

Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση που γίνεται στα άνω και τα κάτω βλέφαρα και έχει σκοπό να αφαιρέσει το χαλαρό δέρμα αλλά και το λίπος (σακούλες). Μπορεί να γίνει μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις όπως λίφτινγκ προσώπου, λίφτινγκ μετώπου, ενέσιμα υλικά (βοτοχ, υαλουρονικό) κλπ. Γίνεται σε εξωτερική βάση δεν χρειάζεται η ασθενής να μείνει στην κλινική.

Το ποσό του δέρματος και του λίπους που αφαιρείται εξαρτάται από κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Πολλοί άνθρωποι γεννιούνται με πλεονάζον λίπος στα βλέφαρα που χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

Η βλεφαροπλαστική είναι μια αισθητική επέμβαση που γίνεται σε:

Βλεφαροπλαστική του άνω βλεφάρου


Χαλαρό δέρμα του άνω βλεφάρου

ο σχεδιασμός του δέρματος

Το τελικό αποτέλεσμα
 

Γίνεται αρχικά ένας σχεδιασμός που περιλαμβάνει το χαλαρό δέρμα του άνω βλεφάρου. Στον σχεδιασμό αυτό γίνεται η τοπική αναισθησία με sedation.

Αφαιρείται το δέρμα που περισσεύει και επίσης μια λουρίδα από τον σφικτήρα του βλεφάρου. Εάν υπάρχει λίπος τότε αυτό αφαιρείται με επιμέλεια. Γίνεται αιμόσταση και κλείνεται το δέρμα.

Η τελική τομή βρίσκεται στην πτυχή του άνω βλεφάρου και δεν φαίνεται.

Βλεφαροπλαστική του κάτω βλεφάρου


Χαλαρό δέρμα του κάτω βλεφάρου

ο σχεδιασμός του κάτω βλεφάρου

Το τελικό αποτέλεσμα

αφαιρεθέν δέρμα και λίπος
Η βλεφαροπλαστική του κάτω βλεφάρου  αρχίζει με τον σχεδιασμό που γίνεται 1mm κάτω από τις βλεφαρίδες.

Στον σχεδιασμό αυτό γίνεται πάλι τοπική αναισθησία με sedation. Από εκεί ανασηκώνεται το δέρμα μαζί με τον μυ και ανευρίσκονται οι σακούλες (το λίπος) εφ’ όσων υπάρχει και αναλόγως αφαιρείται η εν μέρει επανατοποθετείται.

Το δέρμα αλλά και μέρος του μυός που περισσεύει αφαιρούνται μετά από τους κατάλληλους χειρισμούς.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα στο: http://www.blepharoplastiki.gr

Ξανθελάσματα Βλεφάρων

Ξανθελάσματα είναι κίτρινες πλάκες που εμφανίζονται στην εσωτερική περιοχή των βλεφάρων και συχνότερα στα πάνω. Το ξανθέλασμα μπορεί να είναι μαλακό,ημίσκληρο,ή σκληρό.

Συχνά είναι συμμετρικά και αφορούν και τα 4 βλέφαρα. Το ξανθέλασμα έχει την τάση να εξελίσσεται και να γίνεται μόνιμο. Η ονομασία του προέρχεται από το ξανθός και έλασμα.

Οι μισές από αυτές τις βλάβες συνοδεύονται με αυξημένες τιμές λιπιδίων στο αίμα. Μερικές από αυτές συνοδεύονται με διαταραγμένη σύνθεση λιποπρωτεινών όπως χαμηλά επίπεδα της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτείνης (HDL).

Αυτό συμβαίνει σε άτομα με τύπου ΙΙ υπερλιπιδαιμία.

Στις ΗΠΑ τα ξανθελάσματα είναι σπάνια και γενικά δεν είναι συχνά στον γενικό πληθυσμό. Οι βλάβες αυτές δεν έχουν καμιά προδιάθεση για κακοήθεια. Αφορούν γυναίκες κατά 32% και άνδρες κατά 17,4%.Η ηλικία που εμφανίζονται είναι από 15-73 ετών με μέγιστο την ηλικία των 40-50.

Όταν εμφανισθούν παραμένουν σταθερά ή μεγαλώνουν και οι ασθενείς παραπονούνται για αισθητικούς λόγους. Οι βλάβες δεν επηρεάζουν την όραση.

Εργαστηριακές εξετάσεις

Μόνο το 50% έχει πρόβλημα με τα λιπίδια και την χοληστερίνη. Απαιτείται έλεγχος χοληστερίνης,λιπιδίων και HDL,LDL λιποπρωτεινών

Φαρμακευτική Θεραπεία

Η διατροφή και η φαρμακευτική αντιμετώπιση των ασθενών με ξανθελάσματα και αυξημένες τιμές λιπιδίων,λιποπρωτεινών και χοληστερίνης δεν περιορίζει ούτε μικραίνει τα ξανθελάσματα.

Χειρουργική θεραπεία

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την αφαίρεση των ξανθελασμάτων των βλεφάρων.Τέτοιες είναι η χειρουργική αφαίρεση με τις μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής με την βοήθεια των laser CO2,χημικό πίλινγκ,κρυοθεραπεία.

Πρόγνωση

Τα ξανθελάσματα έχουν την τάση να υποτροπιάζουν. Οι στατιστικές δείχνουν ποσοστά της τάξης του 40%.Οι υποτροπές συμβαίνουν στον 1ο χρόνο και μάλιστα στα άτομα με διαταραχές χοληστερίνης -λιπιδίων και περισσότερα σε αυτά που είχαν ξανθελάσματα και στα 4 βλέφαρα.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.kapositas.gr

Ενέσεις βοτοχ

 Περιοχές που εφαρμόζεται το botox:

  1.  Στις οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου.
  2. Στις ρυτίδες ανάμεσα από τα φρύδια.
  3. Στις περιπτώσεις που θέλουμε είτε άνοδο είτε κάθοδο του φρυδιού.
  4. Στο πλάϊ των ματιών.
  5. Σε περιπτώσεις ασυμμετρίας όπου γίνεται ασύμμετρη εφαρμογή.
  6. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις στο άνω η το κάτω χείλος.
  7. Στο λαιμό , σε άτομα με καλή ελαστικότητα του δέρματος.

Πως δρά:

 Το φάρμακο δρά στο σημείο όπου το νευρικό ερέθισμα μετατρέπεται σε κίνηση στον μυ. Ετσι κατ’αυτό τον τρόπο δεν έχουμε κίνηση του μυός για όσο καιρό διαρκεί η δράση του φαρμάκου, και κατά συνέπεια δεν έχουμε την ρυτίδα που δημιουργεί ο μύς όταν κινείται.

Πόσο διαρκεί η δράση του φαρμάκου:

Το botox αρχίζει να δρα μετα την 3η-4η ημέρα και φθάνει στο maximum της δράσης σε 15 ημέρες.

Το αποτέλεσμα διατηρείται για 4-6 μήνες και εξαρτάται από την δόση που χρησιμοποιεί ο κάθε γιατρός στους διάφορους μύς.

Η δόση εξαρτάται από την μάζα του μυός ,την περιοχή, την εκφραστικότητα της περιοχής, και την αισθητική προτίμηση του ασθενούς.

 Η καλή αισθητική χρήση του φαρμάκου στηρίζεται στην καλή γνώση της ανατομίας και του ακριβούς βάθους των μυών στο πρόσωπο.

Περισσότερα στο www.kapositas.gr