Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς

Τι είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς

ηλικιακή εκφύλιση της ωχράςΗ σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση της ωχράς είναι η κύρια αιτία σημαντικής μη αναστρέψιμης κεντρικής απώλειας όρασης στο Δυτικό κόσμο. Η ωχρά κηλίδα είναι η περιοχή του αμφιβληστροειδούς με τον μεγαλύτερο αριθμό φωτοϋποδοχέων, η οποία είναι υπεύθυνη για την κεντρική ευκρινή όραση με την οποία διαβάζουμε, οδηγούμε και γενικά βλέπουμε τις λεπτομέρειες.

Πότε εμφανίζεται και ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της

Η πάθηση αυτή εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών. Μεταξύ 65-75 ετών το ποσοστό προσβολής φθάνει το 20%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τις επόμενες δεκαετίες η συχνότητα εμφάνισης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς θα τριπλασιαστεί. Εκτός από την ηλικία άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το επιβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση στο ηλιακό φως, το κάπνισμα, η παχυσαρκία. Οι περισσότερες αναφορές δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο από τους άντρες.

Ποιες είναι οι μορφές της ΗΕΩ

Υπάρχουν δύο μορφές της εκφύλισης της ωχράς. Η ξηρά μορφή, γνωστή και ως ατροφική μορφή είναι η πιο συχνή και ευθύνεται για το 80-90% των περιπτώσεων ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι εξελίσσεται αργά και είναι η λιγότερο επικίνδυνη μορφή.

Η υγρή μορφή, γνωστή και ως εξιδρωματική μορφή χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη νεοαγγείων κάτω από την ωχρά. Λόγω της ευθραυστότητας αυτών των αγγείων υπάρχει διαρροή υγρών και αίματος. Αυτή η διαρροή καταστρέφει τα φωτοευαίσθητα κύτταρα της ωχράς και σαν τελικό αποτέλεσμα έχουμε ουλοποίηση της ωχράς και απώλεια της κεντρικής όρασης.

Η υγρή μορφή εξελίσσεται ταχύτερα από την ξηρή. Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί τόσο αυξάνουμε την πιθανότητα να καθυστερήσουμε ή να σταματήσουμε την απώλεια της όρασης.

Τι είναι τα Drusen

DrusenΤα Drusen είναι εναποθέσεις ουσιών κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλούν σοβαρή μείωση της κεντρικής όρασης.

Η μακροχρόνια ύπαρξη Drusen στην περιοχή της ωχράς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερη βλάβη.

Η εξέταση από τον οφθαλμίατρο ανα τακτά χρονικά διαστήματα των ατόμων με Drusen κρίνεται απαραίτητη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΗΩΕ

συμπτώματα εκφύλισης της ωχράς
συμπτώματα εκφύλισης της ωχράς

Τα συμπτώματα της ΗΩΕ είναι η θολή όραση, κεντρικό σκότωμα (ο ασθενής βλέπει μόνιμα ένα σκοτεινό σημείο στο κέντρο.) και η μεταμορφοψία (τα είδωλα μπορεί να εμφανίζονται μικρότερα ή μεγαλύτερα από όσο πραγματικά είναι, οι ασθενείς συχνά αναφέρουν ότι ευθείες γραμμές όπως οι ορθοστάτες της πόρτας, ένα κάδρο ή άλλες επιφάνειες με ευθεία άκρα εμφανίζονται κυρτές ).

Ο πίνακας Amsler είναι ένα ειδικό γράφημα το οποίο βοηθάει στην αυτοεξέταση στο σπίτι, εύκολο στη χρήση του. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους ασθενείς με ξηρή μορφή οι οποίοι έχουν τον κίνδυνο σε ένα ποσοστό να μεταπέσουν στην υγρή μορφή.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της ΗΕΩ

Ξηρά μορφή ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς

 Όσον αφορά την ξηρά μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς δεν υπάρχει τεκμηριωμένη επιστημονικά αντιμετώπιση. Θεωρητικά η πρόσληψη συγκεκριμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να παίζει ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης.

Πολλές βραχυπρόθεσμες μελέτες αλληλοσυγκρούονται ή δεν καταλήγουν πουθενά προσπαθώντας να καθορίσουν μια θεραπευτική σχέση. Το σημαντικό σε αυτή τη μορφή είναι ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος ώστε η πιθανή μετάπτωση σε υγρή μορφή να διαγνωσθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Υγρή μορφή ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς

Οι τρόποι αντιμετώπισης της υγρής μορφής της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς είναι:

Η φωτοπηξία με Laser. Με τη θερμότητα που δημιουργείται απο το Laser καίμε τα παθολογικά νεοαγγεία εμποδίζοντας την εξέλιξη της νόσου.

Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι καταστρέφει και τον γειτονικό υγιή αμφιβληστροειδή και ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν τα νεοαγγεία βρίσκονται κάτω από το κέντρο της ωχράς κηλίδος.

Το ποσοστό υποτροπής της νόσου είναι μεγάλο (κυμαίνεται σε επιτυχώς θεραπευμένα μάτια πάνω από 50% σε διάρκεια 3 ετών.)

 Η φωτοδυναμική θεραπεία. Μια φωτοευαίσθητη ουσία χορηγείται ενδοφλέβια και κατακρατείται εκλεκτικά από τα παθολογικά νεοαγγεία. Με ειδικό Laser ενεργοποιείται και προκαλώντας θρόμβωση στα νεοαγγεία, τα καταστρέφει χωρίς να επηρεάζει τον παρακείμενο υγιή ιστό.

 Η τελευταία ελπιδοφόρα εξέλιξη στην αντιμετώπιση της υγρής μορφής της ΗΩΕ είναι η ενδουαλοειδική έγχυση (ένεση στο εσωτερικό του ματιού) αντιαγγειογενετικών παραγόντων. Πρόκειται για φάρμακα που δεσμεύουν τον V.E.G.E (Vascular Endothelial Growth Factor) την ουσία δηλαδή που προάγει την ανάπτυξη νεοαγγείων.

Το αρχικό θεραπευτικό σχήμα που εφαρμόζεται είναι μια ένεση το μήνα για το πρώτο τρίμηνο. Μετά την εκτίμηση του αποτελέσματος ο γιατρός αποφασίζει πόσες ακόμη εγχύσεις θα χρειαστούν. Με τις ενδουαλοειδικές ενέσεις επιτυγχάνουμε σταθεροποίηση της όρασης σε μεγάλο ποσοστό ή ακόμη και βελτίωση σε ορισμένες περιπτώσεις.