Φακοί επαφής

Ποιες είναι οι ενδείξεις των φακών επαφής

Ποιες είναι οι αντενδείξεις των φακών επαφής

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε φακούς επαφής

Το πρώτο που επιβάλλεται να γίνει είναι ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος. Ο οφθαλμίατρος είναι εκείνος που θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων η οποία πρέπει να προηγηθεί της εφαρμογής των φακών.

Μία άλλη σημαντική παράμετρος που επιβάλλεται να εκτιμηθεί από τον οφθαλμίατρο είναι η καλή εφαρμογή των φακών. Ο φακός πρέπει να έχει τη σωστή κινητικότητα, να μην είναι ούτε σφικτός ούτε χαλαρός

Την πρώτη περίοδο της εφαρμογής, η χρήση των φακών πρέπει να είναι σταδιακή Σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής, κατά την περίοδο των φακών Μία φορά το χρόνο επίσκεψη στον οφθαλμίατρο ακόμη και αν δεν υπάρχουν ενοχλήσεις.

 Πρακτικές συμβουλές για την χρήση φακών επαφής

Ποια συμπτώματα μας ανησυχούν

Υγρά καθαρισμού των φακών. Τι πρέπει να προσέχω.

Υγρά καθαρισμού φακών επαφής1. Μην χρησιμοποιείτε για δεύτερη φορά υγρό καθαρισμού που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί
2. Μην μεταφέρετε τα υγρά καθαρισμού σε μικρότερη συσκευασία ταξιδίου.Το υγρό παύει να είναι αποστειρωμένο και αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.
3. Τοποθετείστε το πώμα ανάποδα όταν ανοίγετε το μπουκάλι με το υγρό και κρατείστε την κορυφή του μπουκαλιου μακριά απο επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια Το ίδιο ισχύει και για τα καπάκια από τις θήκες των φακών.
4. Εάν δεν έχετε φορέσει τους φακούς σας για κάποιο χρονικό διάστημα επαναλάβετε τη διαδικασία απολύμανσης.

Προβλήματα πολυετούς χρήσης φακών επαφής

1. Αλλεργική επιπεφυκίτις στο φακό η στα υγρά των φακών.
2. Διαταραχή της δακρυικής στιβάδας και πρόκληση ξηροφθαλμίας.
3. Νεοαγγείωση του κερατοειδούς.
4. Τραύμα του κερατοειδούς από κακή εφαρμογή η στικτή κερατίτιδα.
5. Σηπτική κερατίτις . Είναι η σοβαρότερη επιπλοκή. Ο κίνδυνος κερατίτιδος όταν οι μαλακοί φακοί φοριούνται στη διάρκεια του ύπνου είναι ίδιος με τον κίνδυνο που έχουν οι καπνιστές για καρκίνο του πνεύμονος.Η ψευδομονάδα και στελέχη της ακανθαμοιβάδας είναι τα πιο σημαντικά αίτια σοβαρών ελκών του κερατοειδούς που σχετίζονται με φακούς επαφής.Τα αντισηπτικά διαλύματα φακών επαφής που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι πολύ δραστικά εναντίον της ψευδομονάδος.
6. Αλλαγή στη καμπυλότητα του κερατοειδούς με αποτέλεσμα λανθασμένη εκτίμηση της διαθλαστικής ανωμαλίας και λάθος συνταγογράφηση γυαλιών.
7. Σπάνια μετά από πολυετή χρήση σκληρών φακών επαφής μπορεί να παρατηρηθεί βλεφαρόπτωση.

Έγχρωμοι φακοί επαφής

Οί έγχρωμοι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται για την αλλαγή του χρώματος των ματιών μας αλλα και για την κάλυψη προβλημάτων οπως η απουσία της ίριδος, τα κολοβώματα της ίριδος και προβλήματα μετά απο τραυματισμούς.

 Οί έγχρωμοι φακοί επαφής δεν διαφέρουν σε τίποτε απο τους κοινούς φακούς επαφής. Μπορούν να φορεθούν απο άτομα που έχουν μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό αλλά και όταν δεν υπάρχει καμιά διαθλαστική ανωμαλία μόνο για αισθητικούς λόγους. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται απο τον ειδικό και να μην αντιμετωπίζονται σαν προιόν αισθητικής.

Τα σημεία που χρήζουν προσοχής με τους έγχρωμους φακούς επαφής είναι τα εξής:

  1.  Αποφεύγουμε τα υγρά καθαρισμού με υπεροξείδιο του υδρογόνου γιατί μπορεί να αλλοιώσουν το χρώμα του φακού.
  2. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην σωστή τοποθέτηση τους. Αν η έγχρωμη περιοχή του φακού καλύψει τμήμα της κόρης σε μη σωστή τοποθέτηση μειώνεται η ορασή μας.
  3. Η σχολαστικότητα όσον αφορά τους κανόνες υγιεινής που ισχύει για τους κοινούς φακούς επαφής επιβάλλεται και για τους έγχρωμους.Δεν αλλάζουμε ποτέ τους έγχρωμους φακούς μας με αυτούς των φίλων μας. Η μόλυνση του κερατοειδούς (κερατίτιδα) είναι η πιο συχνή λοίμωξη που σχετίζεται με τους φακούς επαφής.
  4. Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ είναι οτι ο φακός επαφής είναι ενα ξένο σώμα στο μάτι μας. Οσο λοιπόν και αν μας αρέσει το καινούργιο χρώμα των ματιών μας δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Τα μάτια μας πρέπει να ''ξεκουράζονται'' κάποιες ώρες την ημέρα χωρίς φακούς.