Είναι τα γονίδια μας υπεύθυνα για την μυωπία;

Μυωπία κληρονομικότηταΗ μυωπία είναι μία διαθλαστική ανωμαλία κατα την οποία δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε ευκρινώς τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά .Είναι η πιο συχνή διαταραχή της όρασης παγκοσμίως παίρνοντας διαστάσεις επιδημίας σε μερικές περιοχές.

Στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια η συχνοτητά της σκαρφάλωσε από το 25% στο 44% ενώ στην Ασία αγγίζει το 80%.Τα αιτιά της είναι τόσο κληρονομικά όσο και περιβαλλοντολογικά.Ιδιαίτερα η υψηλή μυωπία οφείλεται σε ποσοστό 80% σε γενετικούς παράγοντες.

Η πιθανότητα να αναπτύξει μυωπία ένα παιδί όταν και οι δύο γονείς έχουν μυωπία είναι επταπλάσια σε σχέση με εκείνο που οι γονείς του δεν έχουν.Ακόμη οι γνώσεις μας όσον αφορά το γονιδιακό υπόβαθρο της μυωπίας είναι ελλιπείς.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής κυρίως στις μεγαλουπόλεις με έλλειψη δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο και πλήθος κοντινών δραστηριοτήτων όπως τηλεόραση , διάβασμα , υπολογιστές , tablets και κινητά όπου το μάτι εστιάζει συνεχώς σε κοντινή απόσταση θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου και αιτία της εκρηκτικής αύξησης της μυωπίας που παρατηρείται τα τελευταια χρόνια.

Ερευνα του Πανεπιστημίου Columbia μας δείχνει ότι όταν παιδιά φορείς του γονιδίου APLP2 ξοδεύουν τον περισσότερο από το χρόνο τους σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κοντινή δουλειά όπως το διάβασμα είναι περισσότερο πιθανόν να αναπτύξουν μυωπία.

Ανάλυση δεδομένων από 14.000 ανθρώπους πιστοποιεί ότι οι φορείς του γονιδίου APLP2 έχουν πενταπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν μυωπία εάν στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας είχαν ξοδέψει τουλάχιστον μία η περισσότερες ώρες για διάβασμα.Αντίθετα οι φορείς του γονιδίου που δεν είχαν ξοδέψει αυτό το χρόνο για διάβασμα δεν ανέπτυξαν μυωπία.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς πως το γονίδιο APLP2 οδηγεί στη μυωπία.Υποψιάζονται ότι έχει σχέση με την αυξημένη παραγωγή της πρωτείνης APLP2 η οποία προκαλεί επιμήκυνση του οφθαλμού.Ελαττώνοντας τα επίπεδα της APLP2 μπορούμε να μειώσουμε την ευαισθησία στους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες που οδηγούν στη μυωπία.

Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουμε μία θεραπεία για την πρόληψη της μυωπίας ανεξαρτήτως των γονιδίων.

Στο μεταξύ όμως είναι χρήσιμο να ενθαρρύνουμε τα παιδια μας να διαθέτουν τουλάχιστον 2 ώρες καθημερινά σε δραστηριότητες έξω από το σπίτι.