Συμβουλές για την προστασία από την ηλικιακή εκφύλιση

Οι ηλικιωμένοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς , την κυριότερη αιτία τύφλωσης ανάμεσα στους ηλικιωμένους.

Η πάθηση καταστρέφει την κεντρική όραση περιορίζοντας την ικανότητα του ατόμου να διαβάζει , να γράφει και να αναγνωρίζει πρόσωπα.

Ευτυχώς υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε εάν θέλουμε να μειώσουμε το κίνδυνο της απώλειας όρασης από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς.

1. Διακοπή του καπνίσματος.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη εκφύλισης της ωχράς.Οι καπνιστές έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς σε σχέση με τους μη καπνιστές.

2. Επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό.

Εάν έχετε κάποιο στενό συγγενή με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς έχετε 50% πιθανότητα να αναπτύξετε και εσείς.Ερευνήστε το συγγενικό σας περιβάλλον. Η πρώιμη διάγνωση της πάθησης αυξάνει την πιθανότητα να διασώσετε την ορασή σας.

3. Υγιεινή διατροφή.

Μία δίαιτα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρα και χαμηλή σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά βοηθάει στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς.Μελέτες έδειξαν μειωμένη ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς σε άτομα που η διαιτά τους ήταν πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά όπως το ψάρι και αυξημένη συχνότητα σε άτομα με υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης.

4. Συστηματική άσκηση.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι συστηματική άσκηση μπορεί να ωφελήσει τα μάτια σας. Πιο συγκεκριμένα άσκηση 3 φορές εβδομαδιαίως μειώνει τον κίνδυνο έναντι της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς υγρού τύπου κατά 70%.

5. Τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος.

Ατομα σε πρώιμο στάδιο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς δεν έχουν πασιφανή συμπτώματα.Ο οφθαλμίατρος μπορεί να δεί πρώιμα σημεία εκφύλισης της ωχράς.Η Αμερικάνικη Ακαδημία Οφθαλμολογίας συστήνει στα άτομα άνω των 65 ετών έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο κάθε 1 με 2 χρόνια.