Υπάρχει θεραπεία για το τεμπέλικο μάτι;

Αμβλυωπία ( η τεμπέλικο μάτι) είναι η μείωση της όρασης η οποία δεν οφείλεται σε κάποια βλάβη της οπτικής οδού αλλά η αιτία της βρίσκεται στον εγκέφαλο. Αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 10 ετών όταν η εικόνα που μεταφέρεται στον εγκέφαλο δεν είναι ευκρινής.

Οι αιτίες της μη ευκρινούς εικόνας μπορεί να είναι ο στραβισμός ,διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, περμετρωπία,αστιγματισμος) η συγγενής καταρράκτης.

Επηρεάζει δύο με τρία ανά εκατό παιδιά.

Η αμβλυωπία είναι θεραπεύσιμη μέχρι την ηλικία των 10 ετών γιατί ο εγκέφαλος των παιδιών είναι πιο ευαίσθητος σε ερεθίσματα. αν δεν θεραπευτεί επιτυχώς στη πρώιμη παιδική ηλικία επιμένει στην ενήλικη ζωή.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλων γυαλιών (εάν είναι απαραίτητα), την κάλυψη του ματιού με την καλύτερη όραση, χορήγηση κολλυρίων και ειδικά ηλεκτρονικά γυαλιά αμβλυωπίας. Στους ενήλικες όπου ο εγκέφαλος έχει περάσει την περίοδο ανάπτυξης , μέχρι τώρα η επικρατούσα άποψη ήταν ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει για τη βελτίωση της όρασης τόσο σε άτομα με αμβλυωπία όσο και σε ασθενείς με απώλεια της όρασης λόγω παθολογικών προβλημάτων στον εγκέφαλο.

Αποτέλεσμα έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά και από το Πανεπιστήμιο του Sun Yatasen στην Κίνα έδειξε ότι ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης μπορεί σταδιακά να βελτιώσει την όραση σε ενήλικες με τεμπέλικο μάτι.

Σε μια σειρά πειραμάτων οι ασθενείς εκτέθηκαν για 20 λεπτά σε ρεύμα χαμηλής τάσης μετά από εφαρμογή στην επιφάνεια του κεφαλιού επάνω απο τον οπτικό φλοιό. Βρήκαν λοιπόν ότι η θεραπέια σταδιακά αύξησε την απάντηση αυτού του τμήματος του εγκεφάλου στις οπτικές πληροφορίες απο το τεμπέλικο μάτι.

Αλλοι ερευνητές βρήκαν ότι η ίδια μέθοδος μπορεί να βελτιώσει την όραση σε ανθρώπους με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της όρασης.

Οι επιστήμονες μετα από τα θετικά πρώτα αποτελέσματα της έρευνας είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα που θα τους οδηγήσει σε κλινικές δοκιμές.