Βλέπετε κηλίδες στον καθαρό ουρανό;

ΚΗΛΙΔΕΣ  ΣΕ ΜΠΛΕ  ΟΥΡΑΝΟΤι είναι οι μετακινούμενες κηλίδες που βλέπουμε όταν κοιτάζουμε σε καθαρό μπλε ουρανό;
Κοιτάξτε σε μπλέ καθαρό ουρανό και θα δείτε μικροσκοπικές κηλίδες κινουμένου φωτός.

Δεν τις φαντάζεστε. Δημιουργούνται από τα δικά σας λευκά αιμοσφαίρια και ονομάζονται blue field entopic phenomenon.

Οι κηλίδες αυτές είναι ορατές για ένα δευτερόλεπτο η λιγότερο.

Το αίμα κυλάει στα μάτια σας μέσω των τριχοειδών αγγείων του αμφιβληστροειδή (ιστός στο πίσω μέρος του ματιού που λειτουργεί σαν δέκτης του φωτός).

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος απορροφούν το μπλέ φώς .Τα λευκά αιμοσφαίρια ρέουν μέσω των τριχοειδών λιγότερο συχνά από τα ερυθροκύτταρα και αφήνουν το μπλέ φώς να φτάσει στον αμφιβληστροειδή , ο οποίος με τη σειρά του στέλνει ένα σήμα αυξημένης φωτεινότητας στον εγκέφαλο το οποίο γίνεται αντιληπτό σαν μικροσκοπικές κηλίδες άσπρου κινουμένου φωτός , όταν κοιτάζουμε σε καθαρό ουρανό η σε μεγάλη μονοχρωματική επιφάνεια.

Οι κηλίδες αυτές μπορεί να μοιάζουν σαν σκουλήκια καθώς τα μεγαλύτερα λευκοκύτταρα επιμηκύνονται για να περάσουν μέσα από τα τριχοειδικά αγγεία.

 Μπορεί επίσης να δείτε μία σκούρα ουρά με τη κηλίδα ,το οποίο είναι μία δέσμη ερυθρών αιμοσφαιρίων πίσω από την αργή κίνηση των λευκοκυττάρων.Αυτά τα ΄΄φαντάσματα του μπλέ ουρανού΄΄ εξαφανίζονται μετά από ενα δευτερόλεπτο η λιγότερο.

ΜΗΝ ΣΥΓΧΕΕΤΕ the normal blue field entopic phenomenon (BFEP) με μυοψίες (μυγάκια) η φωτοψίες που είναι δυνατόν να επηρεάζουν την ορασή σας και να δείχνουν ένα σοβαρό οφθαλμολογικό πρόβλημα.

Τα BFEP lights έχουν όλα το ίδιο μέγεθος και εάν το μάτι σταματήσει να κινείται οι κηλίδες συνεχίζουν να κινούνται.Αντίθετα οι μυοψίες διαφέρουν σε μέγεθος και φωτεινότητα και εάν το μάτι σταματήσει να κινείται καταλαγιάζουν ενώ εάν το μάτι κινείται ακολουθούν πολύ αργά.

Οι φωτοψίες μοιάζουν με φωτεινές γραμμές η αστέρια , μπορούν να έχουν διάρκεια από 10 μέχρι 20 λεπτά και μπορούν να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται για μερικές εβδομάδες η μήνες.

Εάν σημειώσετε αλλαγή στην ορασή σας η έχετε μία ξαφνική προσβολή μυοψιών η φωτοψιών απευθυνθείτε σε οφαλμίατρο γιατί μπορεί να είναι ένδειξη αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.