Τραύμα στο μάτι. Αντιμετώπιση

τραυματισμός στο μάτιΠως αντιμετωπίζουμε έναν τραυματισμό στο μάτι

Ο τραυματισμός στο μάτι είναι συχνό περιστατικό.

Στις ΗΠΑ συμβαίνουν ετησίως 2,4 εκατομμύρια οφθαλμικοί τραυματισμοί ενώ υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν χάσει κάποιο ποσοστό της όρασής τους εξαιτίας κάποιου τραυματισμού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό ο τραυματισμός να συμβεί στο χώρο εργασίας (εργοστάσια , εργοτάξια ). Στη πραγματικότητα όμως σχεδόν τα μισά (44.7%) συμβαίνουν στο σπίτι.

Πιθανές αιτίες είναι καθαριστικά υγρά (χλωρίνη,καθαριστικό φούρνου), πιτσίλισμα στη διάρκεια του μαγειρέματος καυτού λαδιού, άνοιγμα σαμπάνιας, προσπάθεια να τρυπήσουμε έναν σκληρό τοίχο η οποιαδήποτε σκληρή επιφάνεια με τρυπάνι , σίδερα για τα μαλλιά, πτώση από χαλαρά κιγκλιδώματα η εξαιτίας χαλιών, κηπουρικές εργασίες.

Επίσης ποσοστό 40% των τραυματισμών σχετίζεται με κάποια αθλητική η ψυχαγωγική δραστηριότητα.

Το 80% των ατόμων που υπέστησαν κάποιο τραυματισμό δεν φορούσαν προστατευτικά γυαλιά.

Σε περίπτωση τραυματισμού του ματιού σας απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ακόμη και αν ο τραυματισμός φαίνεται μικρός. Ενας σοβαρός τραυματισμός δεν είναι πάντα εμφανής. Καθυστερώντας την ιατρική εξέταση είναι δυνατόν η βλάβη να χειροτερεύσει και να καταλήξει σε μεγάλη απώλεια όρασης.

Μερικά σημεία που θα μας βοηθήσουν να διακρίνουμε ένα σοβαρό τραυματισμό είναι τα κάτωθι.

Τι πρέπει να κάνετε σε οποιαδήποτε οφθαλμικό τραυματισμό.

Σε πιο ειδικές περιπτώσεις ακολουθείστε τις κάτωθι οδηγίες.