ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΣΑΣ

Οί έγχρωμοι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται για την αλλαγή του χρώματος των ματιών μας αλλα και για την κάλυψη προβλημάτων οπως η απουσία της ίριδος, τα κολοβώματα της ίριδος και προβλήματα μετά απο τραυματισμούς.

Οί έγχρωμοι φακοί επαφής δεν διαφέρουν σε τίποτε απο τους κοινούς φακούς επαφής.

Μπορούν να φορεθούν απο άτομα που έχουν μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό αλλά και όταν δεν υπάρχει καμιά διαθλαστική ανωμαλία μόνο για αισθητικούς λόγους.

Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται απο τον ειδικό και να μην αντιμετωπίζονται σαν προιόν αισθητικής.

Τα σημεία που χρήζουν προσοχής με τους έγχρωμους φακούς επαφής είναι τα εξής:

  1.  Αποφεύγουμε τα υγρά καθαρισμού με υπεροξείδιο του υδρογόνου γιατί μπορεί να αλλοιώσουν το χρώμα του φακού.
  2. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην σωστή τοποθέτηση τους. Αν η έγχρωμη περιοχή του φακού καλύψει τμήμα της κόρης σε μη σωστή τοποθέτηση μειώνεται η ορασή μας.
  3. Η σχολαστικότητα όσον αφορά τους κανόνες υγιεινής που ισχύει για τους κοινούς φακούς επαφής επιβάλλεται και για τους έγχρωμους.Δεν αλλάζουμε ποτέ τους έγχρωμους φακούς μας με αυτούς των φίλων μας. Η μόλυνση του κερατοειδούς (κερατίτιδα) είναι η πιο συχνή λοίμωξη που σχετίζεται με τους φακούς επαφής.
  4. Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ είναι οτι ο φακός επαφής είναι ενα ξένο σώμα στο μάτι μας. Οσο λοιπόν και αν μας αρέσει το καινούργιο χρώμα των ματιών μας δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Τα μάτια μας πρέπει να ''ξεκουράζονται'' κάποιες ώρες την ημέρα χωρίς φακούς.