Τα Video Games χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι)

Η επικρατούσα γνώμη είναι ότι αν η αμβλυωπία δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί μέχρι την ηλικία πού το παιδί θα πάει σχολείο τότε είναι δύσκολο η και αδύνατο να διορθωθεί.

Πρόσφατα όμως στις ΗΠΑ το PEDIG (Pediatric Eye Disease Investigation Group) ανέφερε σημαντική βελτίωση της όρασης σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας σε μελέτη που εκπονήθηκε απο το National Eye Institute.

Στη μελέτη τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες.Ολα τα παιδιά ακολούθησαν μία βασική θεραπεία που απαιτούσε να φορούν γυαλιά και να καλύπτουν το μάτι που έβλεπε καλύτερα τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα.

Αυτή η τεχνική είναι η κλασσική θεραπεία της αμβλυωπίας η οποία λειτουργεί αναγκάζοντας το "τεμπέλικο" μάτι να δουλέψει περισσότερο.

Η ομάδα 1 ακολούθησε μόνο αυτή την κλασσική θεραπεία και χρησίμευσε σαν ομάδα ελέγχου.Οι άλλες ομάδες ακολούθησαν εκτός απο την κλασσική και επιπλέον θεραπείες.

Συγκεκριμένα η ομάδα 2 έλαβε συμπληρώματα διατροφής με ιχνοστοιχεία τα οποία θεωρούνται σημαντικά για την καλή όραση.Η ομάδα 3 έπαιζε τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα video games με το "τεμπέλικο" μάτι ενώ η ομάδα 4 έλαβε συμπλήρωμα διατροφής (citicoline) το οποίο συνδέεται με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου..

Στο τέλος της μελέτης το 30% των παιδιών που συμμετείχαν είχαν σημαντική βελτίωση της όρασης του ''τεμπέλικου'' ματιού, ενώ το 60% είχαν έστω και μια ελάχιστη βελτίωση.Το πιο σημαντικό κέρδος το είχαν τα παιδιά των ομάδων 3 και 4.

Η συνεργασία των παιδιών στην αντιμετώπιση της αμβλυωπίας και στην επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος παίζει πρωτεύοντα ρόλο.