Παθήσεις των ματιών, δείκτης της υγείας του εγκεφάλου

Η Dr Mary Haan καθηγήτρια επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και οι συνεργάτες της προτείνουν ότι ένας απλός οφθαλμολογικός έλεγχος μπορεί να δείξει πρώιμα σημεία αμφιβληστροειδοπάθειας και να χρησιμεύσει σαν δείκτης για μεταβολές στις γνωστικές λειτουργίες συνδεδεμένες με αγγειοπάθεια.

Αυτό μας οδηγεί σε πρωιμότερη διάγνωση και έναρξη θεραπείας η οποία δυνητικά μας επιτρέπει την πρόληψη της επιδείνωσης των γνωστικών λειτουργιών και την κατάληξη σε άνοια.

Η αμφιβληστροειδοπάθεια συχνά είναι αποτέλεσμα διαβήτη τύπου II η υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μία πρώιμη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του τρόπου ζωής η ακόμη και σε έναρξη φαρμακευτικής αγωγής.

Για την μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 511 γυναικών με μέση ηλικία 69 έτη από δεκαετή παρακολούθηση στη διάρκεια της οποίας οι γυναίκες είχαν μία ετήσια εκτίμηση των γνωστικών λειτουργιών (βραχεία μνήμη, ικανότητα σκέψης).

Για παράδειγμα ένα τέστ τις ζητούσε να ακούσουν μερικές λέξεις και να τις επαναλάβουν 5 λεπτά αργότερα.

Είχαν επίσης μία οφθαλμολογική εξέταση στο 4ο έτος της παρακολούθησης και μία απεικονιστική μέθοδο του εγκεφάλου τον 8ο χρόνο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στη διάρκεια της παρακολούθησης 39 γυναίκες (7,6%) ανέπτυξαν αμφιβληστροειδοπάθεια και σε αυτές τα αποτελέσματα των γνωστικών δοκιμασιών ήταν χειρότερα σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν.

Οταν ελέγχθηκαν οι απεικονιστικές μέθοδοι του εγκεφάλου διεπιστώθη ότι οι γυναίκες με αμφιβληστροειδοπάθεια είχαν περισσότερες αλλοιώσεις στα εγκεφαλικά τους αγγεία. Η Dr Rebecca F. Gottesman, Assistant Professor της νευρολογίας στο John Hopkins αναφέρει ''Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την σημασία της εκτίμησης του αμφιβληστροειδούς στο να αντιληφθούμε την έκταση της μικροαγγειακής εγκεφαλικης πάθησης που συναντάται σε γηραιότερους ασθενείς.'''