Γιατί νιώθω συνέχεια ένα σκουπιδάκι στα μάτια μου;

Η αίσθηση ξένου σώματος το ότι δηλαδή αισθανόμαστε ότι κάποιο σκουπιδάκι έχει μπεί στο μάτι μας είναι σύμπτωμα αρκετών παθολογικών καταστάσεων.

Το πρώτο που σκεπτόμαστε είναι ότι πράγματι μπορεί να υπάρχει κάποιο μικρό ξένο σώμα. Πριν απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρο σας ο οποίος θα διαπιστώσει αν υπάρχει ξένο σώμα και θα το αφαιρέσει, ξεπλένετε το μάτι όσο καλύτερα μπορείτε με άφθονο νερό.

Μην προσπαθείτε να αφαιρέσετε το ξένο σώμα μόνοι σας γιατί μπορεί να προκαλέσετε νέα βλάβη στο μάτι.

Η επιπεφυκίτιδα είτε είναι βακτηριακή, ιογενής η αλλεργική μεταξύ των άλλων συμπτωμάτων μπορεί να δώσει και την αίσθηση ότι υπάρχει κάποιο σκουπιδάκι στο μάτι.

Ο ερεθισμός του κερατοειδή είτε πρόκειται για φλεγμονή (κερατίτιδα) είτε για μια εκδορά μετά από τραυματισμό (απόπτωση επιθηλίου κερατοειδούς) που προήλθε από κάποιο ξένο σώμα η στη προσπάθεια να βάλουμε η να βγάλουμε το φακό επαφής δίνει σαν κυρίαρχο σύμπτωμα την αίσθηση ότι υπάρχει σκουπίδι στο μάτι μας.

Οταν ο τραυματισμός του κερατοειδή είναι πιο σοβαρός από μια μικρή απόπτωση επιθηλίου η κάποιο ξένο σώμα έχει σφηνωθεί στον κερατοειδή (π.χ. γρέζι) τότε έχουμε επίσης έντονη δακρύρροια, φωτοφοβία και ερυθρότητα.

Μια άλλη πάθηση η οποία πολλές φορές δίνει σαν πρώτο κυρίαρχο σύμπτωμα την αίσθηση ξένου σώματος είναι η ξηρά κερατοεπιπεφυκίτιδα (dry eye) η κοινώς λεγόμενη ξηροφθαλμία. Η ανεπαρκής λίπανση του κερατοειδή από την παθολογική δακρυϊκή στιβάδα οδηγεί σε αυτή τη συμπτωματολογία.