Ο καφεϊνούχος καφές συνδέται με απώλεια όρασης

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Investigative Opthalmology and Visual Science προτείνει στα άτομα που πίνουν καφέ να αναθεωρήσουν αυτή τους τη συνήθεια ώστε να ελαττώσουν την πιθανότητα να οδηγηθούν σε μείωση της οράσεως εξαιτίας της ανάπτυξης ψευδοαποφολιδωτικού γλαυκώματος.

 Ο συγγραφέας αυτής της μελέτης Jae Hee Kang εξηγεί: Οι Σκανδιναβοί έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό συνδρόμου ψευδοαποφολίδωσης και γλαυκώματος.

Επειδή όμως έχουν επίσης το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως εμείς διενεργούμε αυτή την μελέτη για να εκτιμήσουμε εάν ο κίνδυνος ψευδοαποφολιδωτικού γλαυκώματος μπορεί να διαφοροποιηθεί από την κατανάλωση καφέ.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 78997 γυναίκες και 41202 άνδρες ηλικίας 40 ετών και άνω οι οποίοι δεν είχαν γλαύκωμα και έκαναν τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις από το 1980 εως το 2008.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι συγκριτικά με άτομα τα οποία απείχαν από την κατανάλωση καφεϊνούχου καφέ, οι συμμετέχοντες που έπιναν τρία η τέσσερα φλυτζάνια καφέ ήταν σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σύνδρομο ψευδοαποφολίδωσης.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν άλλη σχέση με καφεινούχα ροφήματα όπως τσάι ,σοκολάτα η καφέ χωρίς καφείνη.

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι αυτή η μελέτη ανοίγει το δρόμο στο να κατανοήσουμε καλύτερα τι προκαλεί το γλαύκωμα.