Κινητή οφθαλμολογική κλινική σε ένα smartphone

Συσκευή που θα φέρει επανάσταση στη φροντίδα των ματιών στις φτωχότερες χώρες του κόσμου δοκιμάζεται από ερευνητές στη Βρετανία.

Πρόκειται για φορητή συσκευή με ενσωματωμένο hardware που μετατρέπει ένα smartphone σε μία χαμηλού κόστους φορητή οφθαλμολογική κλινική.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μη ειδικούς συγκεντρώνοντας πληροφορίες γα την κατάσταση του ματιού.Η κάμερα του smartphone σκανάρει το φακό του ματιού και μπορεί να διαπιστώσει καταρράκτη ενώ με τη βοήθεια του flash light ελέγχει τον αμφιβληστροειδή.

Οι παθήσεις που μπορούν να διαγνωστούν είναι γλαύκωμα, καταρράκτης, εκφύλιση της ωχράς , διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, παθήσεις του οπτικού νεύρου και του αμφιβληστροειδούς καθώς και ύποπτα σημεία για όγκο η αιμορραγία του εγκεφάλου.

Αποθηκεύει τις πληροφορίες για κάθε ασθενή μαζί με την GPS τοποθεσία που βρίσκεται , συνδέεται με τους χάρτες της Google και έτσι μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε τους ασθενείς.

Παγκοσμίως υπάρχουν 285 εκατομμύρια άνθρωποι με μειωμένη όραση από τους οποίους 39 εκατομμύρια είναι τυφλοί σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Ποσοστό 90% των τυφλών ζεί σε φτωχές χώρες όπου η πρόσβαση σε οφθαλμίατρο η οφθαλμολογική κλινική είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Για παράδειγμα ο καταρράκτης είναι η συχνότερη αιτία τύφλωσης . Η επέμβαση του καταρράκτου γίνεται σε πολλά νοσοκομεία αλλά το να παει κάποιος να εξετασθεί είναι το πρόβλημα.

Αυτό που επιτυγχάνεται με αυτό το μηχάνημα είναι ότι οι τεχνικοί πηγαίνουν στους ασθενείς, τους εξετάζουν στα σπίτια τους και η διάγνωση γίνεται εκείνη τη στιγμή.

Η καινούργια συσκευή δοκιμάζεται σε 5000 άτομα στη Κένυα.