Ο καφές προστατεύει την όραση μας

Ο καφές έχει συνδεθεί με μία σειρά από οφέλη για την υγεία.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι πίνοντας καφέ μπορούμε να προστατευτούμε απο την επιδείνωση της ορασής μας.

Ερευνητές από το Cornell University στη Νέα Υόρκη πρόσφατα δημοσίευσαν τα ευρηματά τους σχετικά με την επίδραση του καφέ στα μάτια μας .Όλοι γνωρίζουμε οτι το κύριο συστατικό του καφέ είναι η καφείνη αλλά σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα οι κόκκοι του πράσινου καφέ (ακατέργαστος καφές ) περιέχουν μόνο 1% καφείνη.

Ομως κάθε κόκκος ακατέργαστου καφέ περιέχει 7-9% Chlorogenic acid (CGA) ένα αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία μας όπως απώλεια βάρους και μείωση αρτηριακής πίεσης.

Ο αμφιβληστροειδής μία λεπτή στιβάδα στο πίσω μέρος του ματιού , υπεύθυνη για την λήψη και την οργάνωση της οπτικής πληροφορίας ειναι επιρρεπής στην υποξία γιατί καταναλώνει οξυγόνο πιό γρήγορα από κάθε άλλο ιστό του σώματος συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Αυτός είναι ο λόγος που τον κάνει ευαίσθητο σε ασθένειες που οφείλονται σε οξειδωτικό stress (ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς , διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια , γλαύκωμα ) οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε μερική η ολική τύφλωση.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν ο καφές και ιδιαίτερα το CGA μπορεί να προλάβει την υποξία και κατ' επέκταση την εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς στα ποντίκια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το απόσταγμα του καφέ και το CGA ελαττώνουν το θάνατο των γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς που οφειλεται στην υποξία. Γι αυτό το λόγο η κατανάλωση καφέ μπορεί να προλάβει την εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς και να προστατεύσει την ορασή μας.