Κόκκινα μάτια

κοκκίνισμα ματιώνΚόκκινο μάτι είναι ένας μη ειδικός όρος για να περιγράψουμε ένα μάτι ερεθισμένο με διαστολή στα αγγεία του επιπεφυκότα (ο διαφανής υμένας που καλύπτει το λευκό μέρος του ματιού που ονομάζεται σκληρός).

Είναι όμως τα κόκκινα μάτια μία φυσιολογική αντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσματα η κρύβουν κάτι σοβαρότερο;

Οι αιτίες του κόκκινου ματιού είναι ποικίλες με συχνότερες την κόπωση, την ξηροφθαλμία, το ξένο σώμα και την επιπεφυκίτιδα.

Στα πιο σπάνια αίτια συμπεριλαμβάνονται η κερατίτιδα, η ιριδοκυκλίτιδα, η υποεπιπεφυκιτική αιμορραγία, το οξύ γλαύκωμα και η χρήση φαρμάκων (π.χ.κάνναβις).

 

 Η κόπωση των ματιών είτε επειδή χρησιμοποιούμε για πολλή ώρα τον υπολογιστή η επειδή δεν χρησιμοποιούμε γυαλιά τα οποία έχουμε ανάγκη, οδηγεί σε διαστολή των αγγείων του επιπεφυκότα με επακόλουθο κοκκίνισμα του ματιού.

Η ξηροφθαλμία λόγω της διαταραχής ποσοτικής και ποιοτικής της δακρυικής στιβάδας οδηγεί σε γρήγορο στέγνωμα των ματιών, ιδιαίτερα σε άσχημες περιβαντολογικές συνθήκες(αέρας, aircondition) και επακόλουθη ερυθρή χροιά των ματιών.

Ξένο σώμα μπορεί να ερεθίσει το μάτι προκαλώντας ερυθρότητα. Οι φακοί επαφής θεωρούνται και αυτοί ξένο σώμα για το μάτι και η χρήση τους χωρίς φειδώ αποτελεί συχνή αιτία κόκκινων ματιών.

κόκκινο μάτιΣτις παραπάνω περιπτώσεις η χρήση τεχνητών δακρύων θεωρείται αρκετή.

Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται αγγειοσυσπαστικά κολλύρια(Oculosan, Septobore) τα οποία βοηθούν το μάτι να ''ασπρίσει'' όμως χρειάζεται προσοχή γιατί η χρόνια χρήση τους προκαλεί εξάρτιση.

Η επιπεφυκίτιδα είναι μία φλεγμονή του επιπεφυκότα. Δυνατόν να είναι λοιμώδης όταν η αιτία που την προκαλεί είναι κάποιος μικροοργανισμός (βακτήριο, ιός, μύκητας η παράσιτο) ή αλλεργική όταν οφείλεται σε αντίδραση σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα που ερεθίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα η σε τοπικά ερεθίσματα όπως μακιγιάζ, κολλύριο, αλοιφή η φακό επαφής.

Αντιμετωπίζεται ανάλογα της αιτιολογίας της , τοπικά με κολλύρια και αλοιφές αντιβιοτικά,αντιιικά,αντιαλλεργικά και μικτά(αντιβιοτικό + κορτιζόνη).

Οταν η επιπεφυκίτις είναι βαρύτερης μορφής πιθανόν να συμμετέχει και ο κερατοειδής (κερατοεπιπεφυκίτις)

 

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΗΣΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ:

  1. Μείωση της οπτικής οξύτητος. Η μείωση της όρασης δεν συνοδεύει μια απλή επιπεφυκίτιδα, αν δεν υπάρχει συμμετοχή του κερατοειδούς (κερατίτις, έλκος κερατοειδούς). Πιθανόν να υπάρχει επίσης ιριδοκυκλίτις (φλεγμονή του προσθίου ημιμορίου του ματιού) η οξύ γλαύκωμα (αιφνίδια υψηλή αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης).
  2. Οφθαλμικός πόνος. Η επιπεφυκίτις μπορεί να παρουσιάσει μια ήπια ενόχληση η αίσθηση ''γδαρσίματος'' η ξένου σώματος ποτέ όμως έντονο πόνο. Ο πόνος συνοδεύει την κερατίτιδα, την ιριδοκυκλίτιδα και το οξύ γλαύκωμα.
  3. Φωτοφοβία.Η έντονη ευαισθησία στο φώς οδηγεί την σκέψη μας στον παθολογικό κερατοειδή και στην ιριδοκυκλίτιδα.